Hıristiyanlığın doğuşu

0
59

MS 27-30 yıllan arasında Filistin’de va­azlar vermiş bir peygamber ve din reform­cusu olan İsa’nın başlattığı hareket Hıristi­yanlığın kaynağıdır. Bu dönemde Filistin Roma’nın egemenliğindeydi; Musevilik denilen ayrı bir dini olduğu ve tek bir Tan­rı’ya inandığı için (tektanrıcılık veya mo­noteizm), Roma İmparatorluğu içinde özel bir statüye sahipti.

Yabancı işgali ülkede şiddetli tepkilere yol açıyordu Yerel siyasi iktidar dağılmış, zayıflamış ve çeşitli or­ganlar arasında paylaşılmış bulunuyordu. Kendi de Roma’ya tâbi olan son Yahudi Kralı Herodes’in oğullan, Suriye eyaletinin başkomutan ve genel valisine bağlı bir Ro­ma valisinin kontrolü altındaydı. Vergiler ağırdı; sosyal ve politik istikrarsızlığın ya­nı sıra dini çalkantılar da yaygındı.

Akdeniz havzasının kültürü

Musevi­lik birçok akıma ayrılmıştı, ancak dini uy­gulamalar ve Kudüs Tapınağı ‘nın rolü hâ­kim akımlar arasında ortak unsurlardı. Bü­yük İskender’in MÖ IV. yy içindeki fetih­lerinden sonra, Yunan ve Doğu dünyalarının karşılaşması yeni bir kültür yaratmış ve bu bütün Akdeniz havzasının kültürü ol­muştu: Helenizm. Bu kültür kendi diliyle (Yunanca) birlikte Roma İmparatorluğu ta­rafından benimsenmişti.

Ama İmparatorlu­ğun asimilasyon özlemi, dini ve siyasi uz­laşmalar Museviliğin bünyesinde protesto hareketlerine yol açıyordu. Yahudiler, Tanrı tarafından adalet ve barışı egemen kıl­mak için gönderilecek bir Mesih bekliyor ve bu heyecanlı bekleyiş onlara güç veri­yordu. Musevilikte reform hareketleri çok çeşitliydi.

Kimi, Zelotlar gibi, milliyetçi bir kisveye bürünmüş, kimi ise, çölde toplu­luklar halinde yaşayan Essenliler tarikatı gibi, dini protesto etrafında odaklaşmış­tı. Bunlardan biri de, önemli merkezlerin dışında vaazlar veren ve insanları vaftiz eden Vaftizci Yahya’nın başlattığı akımdı. Yahya’nın vaftizi günahlarının affını amaçlı­yor ve Ortodoks Museviliğin Kudüs Tapınağı’nda Tanrı’ya sunulan kurbanlara atfet­tiği rolü oynuyordu.

Read More about Fransız Yasama Meclisi

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz